14.00–14.05 Puheenjohtajan avaus
Heli Bollström, FaT, ETM, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, farmasian tiedekunta
14.05–14.35 Terveellisen ravitsemuksen rakennuspalikat
Ursula Schwab, ravitsemusterapian professori, Itä-Suomen yliopisto ja KYS, PSHVA
- vajaaravitsemus: riskien tunnistaminen apteekissa
- sairaudet ja tilanteet, jotka altistavat virheravitsemukselle
- sarkopenia ja gerastenia: mitä jokaisen farmasian ammattilaisen tulisi tietää?
14.35–15.05 Ravitsemushoidon toteuttaminen ja tukeminen – kuinka farmasian ammattilainen voi tukea hoidon onnistumista?
Minna Pajunen, laillistettu ravitsemusterapeutti, farmaseutti, Tmi Medinna
- ravitsemushoitojen vaikuttavuus
- luotettavat tietolähteet farmasian ammattilaisen työn tukena
- miten ohjaan ravitsemusselvittelyihin ja -ohjaukseen, käytännön vinkit
- korvattavuuksien edellytykset
15.05–15.35 Ravintovalmisteiden kirjo
Ursula Schwab, ravitsemusterapian professori, Itä-Suomen yliopisto ja KYS, PSHVA
- nautintavalmiit kliiniset täydennysravintovalmisteet
- rasvalisät ja sakeuttajat
- jauhemaiset valmisteet
- letkuravintovalmisteet sekä antolaitteet
- valmisteiden käsittely ja säilyvyys
15.35–15.50 Potilastapaus
Minna Pajunen ja Ursula Schwab
15.50–16.00 Session päätös
Suunnitteluryhmä:
Heli Bollström, Helsingin yliopisto
Hanna Kauppinen, Itä-Suomen yliopisto ja Itä-Suomen yliopiston apteekki
Marita Nordfors, Yliopiston apteekki
Marjut Rissanen, Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaala-apteekki
Anna Salonen, FOK